Trädgårdsmästarens sju dödssynder

5 Mars
2014


Att odla en trädgård är inte alltid helt lätt. Man behöver mycket tålamod och kunskap för att lyckas. Men när det handlar om en syssla som drivs av entusiasm och passion är det väldigt lätt att man gör klumpiga misstag bara för att man är så himla driven. Det här kan komma tillbaka och bita en senare när trådgården är tänkt att stå i blom.

Därför tyckte jag det var kul när jag hittade en lista på sju "dödssynder", som är en bra påminnelse om saker man ska komma ihåg att akta sig för. Den är skriven av  Gary R. Bachman för siten hattiesburgamerican.com.

Avoid seven deadly sins of gardening

Här nedan finns listan på svenska:

Lappsjuka

Trädgårdsentusiaster blir ofta lappsjuka den första varma helgen på året. Men se till att inte ha för bråttom med att börja gräva i rabatten! Ha tålamod och vänta tills minusgraderna garanterat är borta. Annars riskerar du att allt det du planterat fryser och dör, och då måste du ju börja om.

Trädgårdsfeber

När våren kommer har vi behövt vänta så länge med att jobba i trädgården att det är lätt att känna sig lite galen. Under de senaste månaderna har man fyllt sitt huvud med så många idéer från trädgårdskataloger och –program att det känns som om man ska spricka. Försök dämpa dig själv lite så att du kan gå ut med en samlad och genomtänkt plan, istället för att försöka göra allt på en gång.

Jobba isolerat

Efter detta halvår av planering har du antagligen en del frågor om hur du ska få din storslagna vision att fungera. Men du vill inte bara storma ut i gården och försöka klura ut det själv. Ta reda på svaren innan du börjar! Utnyttja dina vänner, grannar, fråga en expert eller undersök noggrant på internet. Trädgårdsarbetare brukare gilla att dela med sig, så fråga!

Plantering, inte upprepning

Överväg att plantera sekvenser/perioder, och sen upprepa. Det vill säga, börja med de växter som bäst passar årstiden. I grönsakslandet kanske du vill börja med att plantera morötter under den kalla säsongen och sen grönsallad under våren.

Att glömma

Skriv ner allt du gör i trädgården! Ha en liten anteckningsbok bland dina verktyg, använd en kalender eller fota med din telefon. Eller varför inte skapa en blogg? Huvudsaken är att du inte glömmer bort vad du gjort, vad du odlat eller vilken och hur mycket näring du använt. Genom att föra anteckningar missar du ingenting och du har mer kontroll över din trädgård.

Att odla utan Staket

Beroende på var du bor så är det alltid smart att ha ett tätt staket runt din gård. Detta för att hålla skadedjur och glupska kaniner borta från din odling. För utseendets skull kan det också vara tjusigt med till exempel en stenmur. Se Flinta Konstbetong (länk) för inspiration.

Att glömma bort att det är roligt!

Det viktigaste med trädgårdsarbete är den glädje och den frid som den ger dig. Om du bara ser på trädgården som ett andra jobb försvinner anledningen att du började odla överhuvudtaget. Ta inte för hårt på dina misslyckanden, för du kan alltid sätta ett nytt frö och göra det bättre nästa gång. Ha kul, och gör det för att du älskar det!